Site Loader
Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії та правця

Всі звикли, що вакцинація – це для дітей. Але насправді дорослим теж треба робити щеплення. Наприклад, ревакцинуватися від дифтерії та правця – кожні 10 років. Розповідаємо, що необхідно знати та що перевірити, коли йдете вакцинуватись від цих небезпечних інфекцій.
У дитинстві ви мали отримати 6 доз вакцини відповідно до Календаря щеплень. Щеплення від дифтерії та правця не дає імунітету на все життя, тому дорослим треба повторно вакцинуватися (проходити ревакцинацію) кожні 10 років, починаючи з 26-ти років. Це безоплатно.
Якщо дорослий чи дитина від 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, треба отримати щонайменше три дози вакцини АДП-М: спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.
Алгоритм дій для проведення вакцинації:
1️⃣ Запишіться на прийом до сімейного лікаря чи терапевта, з яким підписали декларацію.
Обов’язково попередьте лікаря, якщо у вас є алергія на ліки або їжу, у вас була реакція на попереднє щеплення, ви зараз приймаєте ліки або маєте серйозні захворювання серця, легенів, нирок тощо, проходили курс хіміотерапії, гормональної терапії, отримували стероїди або ліки, що пригнічують імунітет.
2️⃣ Після консультації ви підписуєте інформовану згоду на щеплення, підтверджуючи, що отримали відповіді на свої запитання. Лікар надає направлення в кабінет щеплення. Лікарі-ФОП можуть проводити щеплення у своїх кабінетах.
3️⃣ Щеплення проводять медичні працівники – лікар, фельдшер, молодший спеціаліст із медичною освітою. Ви можете подивитись флакон з вакциною, спитати або самостійно перевірити термін придатності вакцини, перевірити термоіндикатор (спеціальний елемент маркування, за допомогою якого можна пересвідчитись, що вакцину зберігали за правильної температури і вона не втратила своїх властивостей). Дорослим вводять вакцину в плече (дельтоподібний м’яз). Дітям – у стегно.
4️⃣ Залишайтесь у медзакладі ще півгодини.

Post Author: Адміністрація