Site Loader
Щорічна літня акція «Тиждень підтримки грудного вигодовування» в усьому світі проводиться з 1 серпня

Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції – годувати діток грудьми.

Дата обрана невипадково – цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

Декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ ( спеціалізована структура ООН, світовий лідер із захисту прав та інтересів дітей, працює у понад 190 країнах і територіях світу заради захисту й підтримки дітей з моменту їх народження і до початку дорослого життя).

Організації, що підтримують традиційне природне грудне вигодовування, проводять різні заходи для привернення уваги широкої громадськості до даної проблеми.

Проводяться роз’яснювальні лекції для вагітних жінок, матерів-годувальниць, для персоналу пологових будинків та ін. За участю засобів масової інформації з’являються репортажі, замітки про користь і необхідність природного вигодовування.

Грудне вигодовування – запорука здоров’я дитини

Кожна жінка повинна знати, що її молоко є найбільш повноцінною їжею для її дитини в перші 6 місяців, а за окремими спостереженнями і протягом першого року життя.

Грудне вигодовування має надзвичайно велике значення для повноцінного розвитку дитини: це контакт з мамою, звичні запахи та смаки, тілесний комфорт, задоволення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело харчування та життя, налагодження всіх функцій організму, становлення і розвиток імунної, нервової та ендокринної систем.

Грудне вигодовування виконує важливу біологічну роль – захисну, регуляторну, профілактичну. 

Розвиток та функціональна зрілість імунної системи визначаються віковими особливостями та умовами догляду за немовлям, у тому числі характером харчування. Із п’яти критичних періодів становлення імунітету після народження два припадають на перший рік життя (період новонародженості та 3-6-й місяці).

Вигодуваний у цей період материнським молоком малюк буде захищений від анемії, дефіциту кальцію, йоду, частих важких інфекційних захворювань, швидше одужує.

Материнське молоко сприяє формуванню власної системи імунітету в дитини. Завдяки великій кількості антиінфекційних речовин та наявності антитіл до всіх захворювань, якими хворіла мати, материнське молоко можна вважати першим «природним щепленням» малюка.

У дітей відбувається правильне формування щелепно-лицевого скелету, в них немає проблем з прикусом. Розвиток «смоктального насоса» в процесі грудного вигодовування в більшій мірі визначає становлення апарату артикуляції звуків.

У цих дітей практично немає порушень мовлення.

Грудне молоко містить не тільки поживні речовини (білки, жири, вуглеводи), біологічно активні компоненти, а й ферменти, необхідні для їх травлення, більше 15 видів гормонів, імуноглобуліни, лізоцим, лактоферин, комплемент, лейкоцити, олігосахариди, вітаміни та мікроелементи у співвідношеннях оптимальних для засвоєння. Вони захищають малюка від кишкових інфекцій, сприяють розвитку головного мозку і дозволяють легше переносити будь-які інші хвороби.

У дитини, яку годують сумішшю: в 3 рази вище ризик захворіти гастроентеритом, у 2-7 разів вищий ризик захворіти алергіями та астмою, в 3 рази – вушними інфекціями, в 4 рази – менінгітом, в 3-5 разів – циститом, в 2,5 рази – дитячим діабетом, в 2 рази вище ризик померти від синдрому раптової дитячої смерті, в 2-5 разів вище ризик запалення легенів, інфекцій дихальних шляхів, запальних захворювань кишечника, раку крові.

Зменшення кількості пологів та тривалості грудного вигодовування призвело у теперішній час до значного збільшення естрогенного навантаження на організм та до зростання патології жіночої статевої сфери. Зменшуючи тривалість грудного вигодовування, ми тим самим збільшуємо ймовірність виникнення доброякісних пухлин матки та молочних залоз.

З метою збереження здоров’я матері та дитини годувати грудьми рекомендується довше – до 2 років, а при наявності у жінки ендометріозу або міоми матки – до 3 років.

При цьому подовжується більш тісний емоційний зв’язок між матір’ю і дитиною, що сприяє зміцненню довірливих і спокійних взаємин у майбутньому.

Крім цього, у матері довше зберігається стереотип материнської поведінки. Вона більш уважно стежить за дитиною, що призводить до зменшення ймовірності травм у малюка, знижує ризик інфекційних захворювань.

Грудне молоко:

  • забезпечує ріст і розвиток немовляти;
  • захищає малюка від різних інфекцій, алергій, сприяє формуванню власної системи імунітету;
  • легко засвоюється і повноцінно використовується організмом дитини;
  • сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку;
  • забезпечує емоційний контакт із матір’ю;
  • допомагає запобігти неплановій вагітності після пологів;
  • захищає здоров’я матері — сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду, здійснює профілактику виникнення мастопатії, пухлин молочних залоз, матки та яєчників;
  • значно краще, ніж штучні суміші.

Необхідно знати:

Перше прикладання малюка до грудей потрібно проводити ще в пологовому залі.

Новонароджена дитина зразу ж після народження голенькою вкладається на живіт мами, обсушується підігрітою пелюшкою, там же їй вдягають шапочку і шкарпетки для запобігання втрати тепла.

Матір і дитину разом вкривають підігрітою сухою пелюшкою і ковдрою. В контакті шкіра до шкіра в пологовій залі вони мають провести 2 години.

Огляд, обробку та зважування дитини необхідно на цей час відкласти.

Через 20-60 хв. після пологів більшість новонароджених спроможні знайти і захопити сосок без допомоги.

Якщо раннє прикладання з якихось причин не відбулося і перше годування відклалося на деякий час, лактація у цьому випадку також може бути успішною і тривалою.

Матері, яка з якихось причин не може прикладати дитину до грудей, треба регулярно зціджувати молозиво.

Навіть якщо після пологів молочні залози видаються порожніми, потрібно обережно помасажувати сосок і ареолу, а потім зцідити краплі молозива, повторюючи цю процедуру регулярно.

Молозиво треба віддавати дитині, якщо вона може отримувати їжу через рот. Кількість молока обов’язково збільшиться і буде достатньою для годування дитини.

Часте, активне годування дитини за її вимогою можливо здійснити лише тоді, коли вона відразу після пологів знаходиться поруч з вами в одній палаті.

При такому режимі ви матимете можливість годувати свою дитину виключно грудним молозивом і молоком, не використовуючи догодовування сумішами або допоюванням водою чи глюкозою.

Це є важливим і для здоров’я дитини, і для становлення лактації в матері. Частота прикладання дитини до грудей у таких випадках може бути і 10-12 разів на добу.

Особливо важливі в підтримці лактації нічні прикладання до грудей. Не треба штучно обмежувати тривалість годувань. Дитина сама відпустить груди, коли наїсться.

Кожна мама в праві вимагати щоб її дитину не догодовували з пляшечки!

Спільне перебування матері і дитини є профілактикою розвитку інфекції у дитини і матері, а також загрубіння молочних залоз, застоїв молока, закупорювання молочних проток і запалення грудних залоз (маститу). Деякі жінки хочуть відпочити після родів. Але ж ви цілих дев’ять місяців чекали ваше маля, воно було частинкою вас і після народження потребує тісного зв’язку з вами. Тільки ви можете подарувати дитині любов і ніжність, тепло і турботу, єдину найкращу їжу – грудне молоко, та захистити її від інфекції.

Треба набратися сил і терпіння. І це повернеться до вас здоров’ям і щастям вашої дитини.

За декілька днів перебування із дитиною у відділенні ви навчитеся навичками догляду за нею і після виписки додому вам значно легше буде долати труднощі.

Щоб годування було приємним і легким, треба займати зручне положення, ви маєте бути розслабленою і добре бачити обличчя дитини. Дитина теж повинна бачити ваше обличчя, особливо очі. Найкраще годувати оголену дитину.

Миття грудей перед кожним годуванням не потрібне, бо це може призвести до пересушування сосків та утворення тріщин. Цілком достатньо щоденно приймати душ.

Пам’ятайте! Тривале годування материнським молоком – одна з найголовніших умов, яка забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом періоду грудного вигодовування, але й у наступні періоди життя.

Щоб забезпечити тривале і успішне грудне вигодовування, потрібно, нагадуємо, дотримуватись наступних правил:

– правильно прикладайте дитину до грудей

– годуйте дитину “за вимогою”, вдень та вночі

– тривалість кожного годування визначається дитиною: маля саме відпускає груди, коли наїлося.

До віку 6 місяців дитині не потрібно нічого, окрім грудного молока (ніякої іншої їжі, води, чаїв, соків тощо).

Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини першого півріччя життя в рідині та поживних речовинах.

З другого півріччя життя дитину починають знайомити з тим, що їдять дорослі: вводять пригодовування, але грудне годування не переривають і прикладають дитину до грудей так часто, як вона попросить.

Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я (ВООЗ) рекомендовано продовжувати грудне вигодовування до двох років та більше.

Якщо дитина отримує догодовування замінниками грудного молока, таке вигодовування називається змішаним.

Однак навіть невелика кількість материнського молока – це набагато краще, ніж його повна відсутність!

Харчування матері під час вигодовування

Харчування матері має бути різноманітним та збалансованим, адже все, що вона їсть, є присутнім у материнському молоці, яке споживає малюк. Щоб забезпечити ритмічне надходження енергії до організму, потрібно їсти часто і невеликими порціями.

Питний режим повинен бути активним, але не надмірним. Для приготування їжі слід використовувати обережну кулінарну обробку страв — відварювання або тушкування, але не смаження. Необхідно також обмежити прийом солі. Страви можна готувати зовсім без неї і лише під час їжі додавати її – не більше 6-8 г. на добу.

Це важливо як для профілактики набряків, так і для підтримки нормального артеріального тиску. 

Не рекомендується вагітним жінкам та матерям-годувальницям пити натуральну каву, категорично забороняється вживати спиртні напої та палити!

Харчування повинно бути не лише достатньо калорійним, але й збалансованим. Головним джерелом повноцінних білків та незамінних амінокислот є продукти тваринного походження: м’ясо, субпродукти, птиця, молоко, сир, кисломолочні продукти, яйця, риба, бобові, а також джерело вітаміну Е — олія.

Свіжі фрукти, ягоди, овочі є безцінним джерелом вітамінів, вкрай важливих для нормального розвитку плоду та здоров’я дитини. Якщо вітамінне забезпечення за рахунок основного раціону недостатнє, то за рекомендацією лікаря необхідно використовувати полівітамінні препарати, риб’ячий жир.

Основні продукти-стимулятори лактації:

• молоко та молочні продукти (особливо – сири);

• горіхи (волоські та фундук);

• насіння соняшника, халва;

• відвари кропу, фенхелю, кмину.

Пам’ятайте, годування грудним молоком це не тільки їжа для дитини але й моменти психологічного спілкування з дитиною – джерело любові, тепла та захищеності!

Post Author: Адміністрація